Dana Gerdan

Büyük ve küçükbaş hayvanlarda boyun altındaki kemikli veya kemiksiz ettir. İri parçalar halinde kesildikten sonra haşlamalık et olarak kullanıma uygundur. Az,orta ve yağlı olmak üzere kıyma çeşitleri, dana sote ve tas kebabı bu bölgeden hazırlanır.

NASIL PİŞİRİLİR?



Gerdan, dana ve kuzunun boyun bölgesinden elde edilen bir ettir. Kemikli ve oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Döş ve pançeta gibi orta yağlı etler arasında yer alır. Genellikle kıyma çeşitleri ile sote, haşlama, tas kebabı ve köfte gibi yemekler bu etten hazırlanır.



Kuzudan elde edilen gerdan, danaya oranla daha yağlı ve yumuşaktır. Rengi açık pembe, yağı ise beyazımsıdır. Ortalama bir kuzu gerdan, yaklaşık 1 kilogram ağırlığa sahiptir. Dana gerdan ise açık kırmızı renge ve sarımsı yağa sahip, orta sertlikte bir ettir. Yoğun miktarda sinir içeren dana gerdan yaklaşık 9 - 10 kilogram gelir.



Gerdan pişirme yöntemleri nelerdir? Nasıl tüketilir?

Hayvanın boyun bölümünden elde edilen gerdanın geniş bir kullanım alanı bulunur. Haşlamalık kullanım için ideal olan gerdan, kemikli olarak pişirilebileceği gibi kemikleri ayrıldıktan sonra sebzelerle birlikte de hazırlanır.



Güveç yemekleri, etli kuru fasülye, patatesli gerdan yemeği, yahni, fırında sebzeli kebap ve gerdan böreğinin yanı sıra etinden elde edilen su ile de düğün çorbası, beyran çorbası ve gerdan çorbası yapılır.



Gerdanın içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

İnsanların protein gereksiniminin büyük bölümü et ile karşılanır. Birçok kırmızı et türünde olduğu gibi gerdan da protein ve demir açısından oldukça zengindir. Kemikli yapısı ve ilik dokusu sayesinde, haşlama olarak tüketildiği takdirde et suyundan daha faydalı olduğu belirtilmektedir.



Özellikle 8. ayından itibaren bebeklerin ve çocukların gelişiminde olumlu etkiye sahip olan et, içeriğindeki vitaminlerle de genel sağlık için faydalı besin kaynakları arasında yer alır. A, C, D, E, B6 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko ve sodyum mineralleri içerir.



Gerdan nasıl saklanır?



Gerdan, tıpkı diğer kırmızı etlerin çoğunda olduğu gibi, pişmemiş ve işlenmemiş olarak buzdolabında 3 ila 5 gün, derin dondurucuda ise 6 ila 12 ay süreyle muhafaza edilir. Şayet gerdan kıyma haline getirilmiş ise buzdolabında en çok 3 gün, derin dondurucuda ise 3 ay saklanması tavsiye edilir. Doğru bir koruma için buzdolabı ısısının yaklaşık olarak 4 derece, derin dondurucunun ise -18 derece olması yeterlidir.

aynı kategoride bulunan diğer 10 ürün:

Fileto, etin sırt bölgesindeki kasların en az kullanılan ve en yumuşak olan kısmıdır. Bu nedenle, fileto eti genellikle çok lezzetli, sulu ve yumuşak bir dokuya sahiptir.

Budun dize kadar uzanan ve az etli kısmıdır. Genellikle haşlama yöntemi ile pişirilir. Dana incik, özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketimi artan, sebzelerle birlikte pişirilen ve kemik iliğinin içeriği ile şifa için de tüketilen haşlama türü et bölümüdür. İlik, yemeğin sosunu da daha lezzetli ve kıvamlı hale getirir. İnciğin üst bölümünde devam eden etli kol kısmı fırında pişirilmeye uygundur.

Dana bütün kaburga, dananın 13 kemikten oluşan kaburga kısmının en değerli bölümü olan 3. ve 10. kemik arasından çıkarılan antrikotun hemen üzerindeki 7 kemikli dikdörtgen şeklindeki en lezzetli etlerden biridir.

Hayvanın but kısmının bacaktan karna doğru olan kısmını içeren bir kısımdır. Yağ ve sinir içermez. Rosto yapımında kullanılan et bu bölümden elde edilir. Yağsız olması nedeniyle tercih sebebidir. Sebzelerle birlikte haşlaması da yapılır.

Biftek, genellikle sığırın arka kısmından veya daha yumuşak olan kısımlarından elde edilir. İyi bir bifteğin belirgin özellikleri, lezzetli ve sulu olması, doğru pişirme yöntemiyle dengeli bir kıvama sahip olması ve iyi bir aromaya sahip olmasıdır.

Dananın but bölgesinden elde edilir, nuarın alt kısmında yer alır. Daha kısa sürede pişmesi adına sosla pişirilecek olan biftek bu bölümden elde edilir. Domates soslu bifteğin yapılabileceği bir numaralı üründür.

Beşli but setinin kuyruğa yakın bölümüdür. Dilimlenerek ızgarada pişirilir. Kuşbaşı şeklinde doğranarak yağda pişirme yöntemi de uygulanır.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website