Dana Pirzola

Dana pirzola, t-bone gibi hayvanın sırt kısmından çıkartılır. Yağlı olması ve yağın damar şeklinde etin içine işlemiş olması nedeniyle tercih edilir. Antrikotun parçasının çıktığı kısımdır. Antrikot kaburgadan sıyrılmadığı ve kemiklerin düzgün bir şekilde kesilmesiyle pirzola halini alır. Kalın dilimler halinde kesildikten sonra pişirilmesi önerilir.

Kemiklerin bir kısmı üzerinde bırakılarak hazırlandığı gibi kemiksiz olarak da hazırlanabilir. Izgarada pişirilmeye uygundur.

NASIL PİŞİRİLİR?



Dana Pirzolayı pişirmek için döküm tava, ızgara ve fırın tercih edebilirsiniz. Buzdolabından çıkarılan etin, oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletip pişirme işlemine geçilmesi önerilir. Sonrasında etin tüm yüzeylerine zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı karabiberi iyice yedirdikten sonra mühürleme yöntemiyle pişirmeye hazırlayabilirsiniz.



IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1’er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, orta derecede pişmiş pirzola için ortalama 5 dk’dır. Bu süreyi pişme derecesi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir süre dinlendirip yenmesi önerilir.

FIRIN: Fırında pişireceğiniz pirzolayı da öncesinde tavada mühürleyerek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına koyarak 15-20 dk kadar pişirin. Fırından çıkarıldıktan 4 dk kadar dinlendirdikten sonra tüketin.



*Etinizi dövdürmeyin ve pişirme esnasında sadece maşa kullanın. (Çatal, bıçak gibi kesici aletler kullanılırsa, et pişme esnasında suyunu kaybedeceği için sertleşir, bu sebeple önerilmez)



 

aynı kategoride bulunan diğer 10 ürün:

"Pirzola", dana etinin kaburga kısmından kesilen ve dilimlenmiş olan bir et parçasını ifade eder. Bu dilimler, kemikli veya kemiksiz olabilir. Pirzola terimi, Türk mutfağında ve diğer birçok mutfak kültüründe popüler olan bir yemek çeşidini ifade eder.

Fileto, etin sırt bölgesindeki kasların en az kullanılan ve en yumuşak olan kısmıdır. Bu nedenle, fileto eti genellikle çok lezzetli, sulu ve yumuşak bir dokuya sahiptir.

Hayvanın but kısmının bacaktan karna doğru olan kısmını içeren bir kısımdır. Yağ ve sinir içermez. Rosto yapımında kullanılan et bu bölümden elde edilir. Yağsız olması nedeniyle tercih sebebidir. Sebzelerle birlikte haşlaması da yapılır.

Dananın derisi ve iç organları çıkartıldıktan sonra kalan bütün gövde halidir.

Saklama Koşulları: 0°C ile +4°C‘de 10-15 gün;-18°C‘de 12 aydır.

Hayvanın sırtından çıkan ve oldukça değerli bir et olan Dallas Antrikot, yoğun yağ dokusu ve kendine has lezzeti ile bilinmektedir. Kimi zaman dana pirzola olarak ayrılan antrikotu da içinde barındıran Dallas Antrikot, kemikli antrikot olarak da bilinmektedir.

Biftek, genellikle sığırın arka kısmından veya daha yumuşak olan kısımlarından elde edilir. İyi bir bifteğin belirgin özellikleri, lezzetli ve sulu olması, doğru pişirme yöntemiyle dengeli bir kıvama sahip olması ve iyi bir aromaya sahip olmasıdır.

Kıymalık dana eti, dana etinin özellikle kıyma yapımında kullanılan bir parçasını ifade eder. Kıymalık et, genellikle dana etinin daha az yağlı kısımlarından seçilir ve kıyma makinelerinde öğütülerek kıyma haline getirilir. Kıymalık dana eti, çeşitli yemeklerde ve tariflerde kullanılan çok yönlü bir malzemedir.

Bonfile, kontrfile, tranç, sokum, yumurta, nua, kontrnua, incik ve pençetayı kapsayan kısımdır. Ortalama ağırlık 55 – 75 kg.’dır.

Muhafaza şartları:: 0 °C ile +4 °C Nispi Nem %55-%90 olup saklama süresi 7 gündür.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website