Dana İşkembe

İşkembe, eski zamanlardan beri tüketilen konsantre bir besin kaynağıdır. İşkembe, yenilebilir hale gelmek için uygun şekilde hazırlanması gereken sert bir ettir. Sert olması sebebiyle uzun süre (ortalama 4-6 saat) pişirmeniz gerekmektedir. Genellikle kaynatma veya haşlanma gibi yöntemleriyle pişirilir.

İşkembe nasıl temizlenir?

Öncelikle güvenilir bir kasaptan yeni kesilmiş hayvan işkembesi almanız gerekmektedir. İşkembe yeni kesildiği ve taze olduğu için kolay temizlenebilmesi açısından 1 gece buzdolabında bekletmeniz gerekmektedir. İşkembenin içerisindeki pis kısmı kendiliğinden ayrılır. Daha sonra işkembeyi 5-6 kez soğuk suda yıkamanız gerekmektedir. Daha kolay temizleyebilmek için işkembeyi parçalara ayırabilirsiniz. İşkembe temizliğinin birçok değişik yöntemi vardır. İşkembe, karbonat yöntemiyle çok kolay temizlenebilmektedir.

Karbonat ile işkembe temizlemek için gerekli malzemeler:

  • Elinizin kokmaması için bir çift eldiven

  • 4 litre su

  • 1 çorba kaşığı karbonat

  • Almış olduğunuz büyükbaş ya da küçükbaş hayvanın işkembesi

Karbonat ile işkembe nasıl temizlenir?

  • Öncelikle işkembeyi 5-6 kez soğuk suda iyice yıkamanız gerekmektedir. Sıcak suda yıkamayın çünkü işkembenin üstündeki tabaka sertleşir ve temizlenmesi zor olur.

  • Geniş bir tencerede suyunuzu kaynattıktan sonra içine 1 çorba kaşığı karbonat ekleyip karıştırın.

  • İşkembeyi kaynayan karbonatlı suda 2-3 saniye gezdirin ve çıkarın. Çok fazla bekletirseniz sertleşir.

  • Sudan çıkardığınız işkembeyi gererek üstündeki tabakayı sıyırın. Bu işlem sizi çok uğraştırmaz zaten kendiliğinden çıktığını göreceksiniz.

  • Sıyırdığınız işkembeyi bol suyla yıkayın.

Almış olduğunuz işkembenin hangi hayvandan olduğu temizleme açısından önemli değildir. Dana işkembesi de bu yolla kolayca temizlenebilmektedir.

Kaya tuzu ve sirke ile işkembe nasıl temizlenir?

  • İşkembede bulunan tüm yağları ve işkembe olmayan her şeyi ayırın.

  • Ayırdığınız işkembeyi kaya tuzu ile ovalayıp sirke ile durulayın.

  • İşkembenin tüm pislikleri gidene kadar kaya tuzu ve sirke işlemini tekrarlayınız.

  • İşkembe yüzeyini keskin bir bıçakla ayırdıktan sonra kalan kısmı bol suyla yıkayınız.

İşkembe kokusu nasıl giderilir?

İşkembe yapmak isteyenler genelde işkembe temizleme ve işkembe kokusundan şikayetçidirler. İşkembe, karbonat ile nasıl kolay temizlenebiliyorsa, elinizdeki ya da evdeki kokuyu da kolayca giderebilir. Bir kaba 4 yemek kaşığı karbonat ve 4 yemek kaşığı su koyup ortamdaki işkembe kokusunu rahatlıkla giderebilirsiniz. Elinizdeki kokuyu gidermek için de elinizi koku gidene kadar kabın içinde bekletebilirsiniz.

Karbonat haricinde elinizdeki ya da evdeki işkembe kokusunu gidermek için süt veya sirkeyi de aynı şekilde kullanabilirsiniz. Sütün yağlı olması kokuyu daha çabuk giderir. Sirke kokusunu sevmeyenler ise en az kokan elma sirkesini tercih edebilir.

 

aynı kategoride bulunan diğer 10 ürün:

"Dana ayak", dana etinin bacak kısmından elde edilen bir sakatat türünü ifade eder. Bacaklar, hayvanın hareket etmesini sağlayan kaslarla doludur. Dana ayak, özellikle bazı mutfak kültürlerinde çeşitli yemeklerde kullanılır.

Dana Yürek vitamin ve mineraller bakımından zengin düşük kalorili ve lezzetli bir sakatat çeşididir.

Çok fazla yağ içermediği için ızgara yerine genellikle yağda pişirme yöntemiyle tüketilir.

Birçok sakatata kıyasla dana yüreğin kalorisi oldukça düşüktür. 100 gram pişmiş yürek eti ortalama 100 kalori 19 gram protein ve 25 gram yağ içerir. Satın aldığınız dana yüreği dilimleyerek kızartabilirsiniz. Kuşbaşı doğrayarak lezzetli ve besleyici soteler hazırlayabilirsiniz.

Yüksek besin değeri ile beden sağlığınız için önemli faydalar sağlayan Dana Dil aile yemeklerinizin veya misafir sofralarınızın geleneksel lezzeti olarak öne çıkıyor. 

Sakatat bölümü içerisinde özellikle kuzu ciğerin ayrı bir yeri vardır. Vücuda birçok faydası bulunan, vitamin ve mineral açısından zengin bir yapı oluşturan bu sakatat ürünü, ülkemizin birçok farklı bölgesinde değişen şekillerde hazırlanarak tüketilmektedir. İçerdiği B12 Vitamini kırmızı kan hücresi oluşumunu desteklerken, A vitamini ile folik asit de vücudumuzun antioksidan kaynağıdır.

Kuzu beyin eti, kuzu hayvanının beyin dokusundan elde edilen ve genellikle yemek yapımında kullanılan bir iç organdır. Kuzu beyinleri, birçok kültürde farklı yemeklerde değerlendirilir.

Kuzu böbrek içerdiği yüksek miktarda D vitamini ve B12 ile gerçek bir şifa kaynağıdır. Lezzetli sakatatlardan birisidir. İsterseniz tavada kavurma isterseniz de ızgara şeklinde çok hızlı pişer ve çok lezzetlidir!

Saklama Koşulları:

-18 Derece : 6 Ay

+4 Derece : 4 Gün

Kuzunun kafasının derisi yüzüldükten sonra ortaya çıkan kısmıdır.

Saklama Koşulları: 0°C ile +4°C‘de 10-15 gün;-18°C‘de 12 aydır.

Kuzu kuyruk yağları omega asitleri yönünden zengindir. Özellikle genç ve orta yaşlarda tüketilmesi ilerleyen yaşlarda eklemlerinizi kuvvetlendireceği ispatlanmıştır. Kuşbaşı olarak doğradığımız kuyruk yağını ister yemeklerinize lezzet katması için katın, ister kavurmanın içine katın, kuyruk yağı geçek bir şifa ve lezzet kaynağı olacaktır.

Saklama Koşulları:

-18 Derece : 6 Ay

+4 Derece : 4 Gün

Billur erkek küçük ve büyükbaş hayvanların yumurtalıklarının, kesim sonrası temizlendikten sonra pişirilmeye hazır, kasaplık hale getirilmiş şekline verilen isimdir.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website